fredag 29 november 2013

NO-fördjupning LJUD

Elefanter uppfattade tsunamin
Elefanter har ett sjätte sinne, med det menas skarpare hörsel. Den 26 december 2004 drabbades Thailand av en dödsvåg, många svenskar var inblandade. Eftersom elefanterna kan uppfatta högfrekventa ljud och uppfattade skalvet och vågen långt innan människorna och lyckades fly till säkerhet, klippor och berg. Hade vi människor kunnat uppfatta detta ljud skulle fler människor överlevt och uppfattat vågen på ett annat sätt.

Tinnitus
Tinnitus är en hörselskada som är att endast en person kan uppleva ljud. Ljuden kan oftast uppfattas som brusande eller djupa bastoner som kan variera i styrka och intensitet.
Det finns många orsaker till tinnitus. Men den vanligaste är bullerskador och ljudtrauman där hörseln är utsatt för starka och irriterande ljud. Det finns också andra orsaker. Det kan vara medicinering, hjärnskada, spända nack- eller käkmuskler eller högt blodtryck.

Tinnitus brukar delas in i subjekt, den vanligaste som man hör själv och objekt, det ljud som även andra kan höra. Hörselskadan kan låta på många olika sätt. Den vanligaste är en pipande högfrekvent ton men även brus och ett väsande ljud.

Tinnitus ger också vissa sömnproblem, konsentrationssvårigheter och nedstämdhet. Det är vanligare att man inte drabbas av några större besvär och kan sova som vanligt, efter några månades anpassaning, dvs. att efter några månader med hörselskadan vänjer man sig med det väsande ljudet och kan sova som vanligt.

Hörselnedsättning och dövhet
Dövhet är det medicinska perspektivet på att man förlorat hörseln. Dövhet ska inte förväxlas med döv. Ordet döv används för att beskriva den språkliga grupp som använder teckenspråk och inte är drabbade av en hörselförlust. Personer med nedsatt hörsel kallas därimot hörselskadade, vare sig de använder hörapparat eller inte.
Det sägs vara 70 miljoner döva i hela världen, varav 13.000 i Sverige är drabbade. Detta kan jämföras med ca 1,3 miljoner hörselskadade svenskar, 700.000 av dom har så grav skada att dom behöver hörapparat.

Hörapparater används som en förstärkare i örat. Hörapparaten förstärker ljud samt ser till att ljuden inte blir för starka. Syftet med hörapparater är att öka förmågan att uppfatta ljudet på ett så nartuligt sätt oavsätt om hörapparaten förstärker eller förminskar ljudet.

Det finns också omkring 2000 dövblinda personer i Sverige. Med det menas nedsatt hörsel och syn. Inom läkarkåren använder man sig inte av ordet döv. Istället använder man sig av olika typer av hörselnedsättning. Det är inom gruppen av människor med hörselnedsättning man använder sig av begreppet döv. Det finns ett gamalt och fördomsfullt begrett för döva personer som kallas dövstumma. Döva person kan inte höra sin egen röst. Därför låter många döva bli att tala, det är alltså inget fel på talorganet.

Om man lider av hörselnedsättning kan det bero på att flimmerhåren som finns inuti örats hörselsnäcka är skadade eller försvunna. Genom att vibrationer går in i hörselgångarna mot hörselsnäckan uppfattar vi människor ljud. I hörselsnäckan finns hårceller. Hårcellerna böjs av vibrationerna och skickar då nervimpulser till hjärnan. Sedan tolkas dessa vibrationerna till ljud. Om dessa hårceller är skadade eller inte finns kan inte ljud uppfattas, då lider man av hörselnedsättning.

Mikrofon
Mikrofonen fångar upp ljudvågorna och omvandlar dom till elektriska signaler.
På en dynamisk mikrofon leds ljudvågorna vidare till ett membran. När ljudvågorna sedan når fram till membranet börjar det att vibrera i takt med ljudvågorna, precis så som trumhinnan gör i örat.

Membranet sitter fast i en spole, när membranet börjar vibrera får det spolen att börja vibrera också. Spolen sitter i sin tur fast i ett magnetfält, det är det som omvandlar de akustiska ljudvågorna till en elektronisk signal. De elektroniska signalerna leds sen vidare till en högtalare som omvandlar den elektroniska signalen till ett akustiskt ljud.

Undersökning av graviditet
När man är gravid är det vanligt att man får genomgå en eller flera ultraljudsundersökningar. Undersökningarna brukar man göra mellan vecka 13 och 20. Undersökningarna kan även ske innan vecka 13 om man har ont eller blödningar.

Undersökningen visar hur långt man är kommen, om det finns fler än ett foster i livmodern, om fostret lever men även om det skett någon förändring. Svaga ljudvågor som ligger på en frekvens vi männskor inte kan uppfatta sänds in i livmodern vid undersökning men reflekteras sedan mot olika vävnader i kroppen och omvandlas till bilder på en bildskärm.

Man kan undersöka på två olika sätt. På det vanligaste sättet är utanpå magen men det går även att göra genom slidan. För att se om barnet vuxit som det ska kan man i vissa delar av landet göra en undersökning i vecka 32-34. Om graviditeten inte utvecklats som förväntat man man gå igenom ytterligare ultraljudsundersökningar.

När man ska göra sig beredd för en ultraljudsundersökning genom slidan är det viktigt att kissa innan. Annars kan den fyllda urinblådan skjuta undan fostret och bilden blir otydlig. Om man där emot ska undersökas ovanpå magen är det bra om man inte kissar innan. En fulld urinblåda kan i detta fallet göra bilden tydligare.

En ultraljudsundersökning genom slidan används en ultraljudsgivare som sitter fast på en liten böjd slang. När undersökningen görs ovanpå magen ligger man på en brits. För att tydligt ge en rörlig bild från ultraljudsapparaten smörjer man in magen med gelé.


Ultraljud är en säker metod som använts länge för att undersöka gravida kvinnor. Eftersom ultraljudsappareter skickar ut en så liten energimängd har det inte gått att hitta någon risk för skadning på fostret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar