tisdag 4 februari 2014

Pluto

Vad skiljer den tidigare planeten, numera dvärgplaneten, från de klassiska planeterna?
Svar: De klassiska planeterna har regelbundna banor kring solen vilket inte Pluto har. Plutos omloppsbana är mer elliptisk än de andra "klassika" planeterna. Den korsar även Neptunus bana, men det finns ändå ingen risk att de ska krocka på grund av Plutos lutning.

Varför bör inte Pluto betraktas som en planet?
Svar: Ett krav för de "klassiska" planeterna är att kunna rensa sin omloppsbana från skräp, vilket inte Pluto kan på grund av sin svaga gravitationskraft. År 1992 hittades en till dvärgplanet i en bana utanför Neptunus. Efter det har flera tusen banor med liknande objekt hittats. År 2003 hittades en dvärgplanet som har större diameter än pluto, Eris, eller mer kallas UB131.

Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet?
Svar: Ja, eftersom att Pluto fortfarande har en omloppsbana kring en stjärna (solen), vilket det andra "klassiska" planeterna också har, bara det att den inte är regelbunden. Pluto är även runt och har en tillräckligt stor massa. Om man kollar och jämför med de andra dvärgplaneterna är Pluto rätt stor, alltså större än de övriga dvärgplaneterna som har hittats.

Sammanfattning - Varför Pluto inte längre platsar
Artikeln handlade om hur och varför man bestämde en speciell definition, för vad som ska kallas planet, eller istället dvärgplanet. År 1930 när Pluto upptäcktes av forskaren Clyde Tombaughs var det självklart att den skulle betraktas som en planet utan att kolla på dess omloppsbana. Clyde fortsatte att forska mer om rymden och ju fler himlakroppar som hittades desto mer osäkrare blev forskare om man verkligen skulle kalla dem för planeter. IAU samlades till ett möte där dem kom fram till tre punkter. Dessa tre punkter skulle en himlakropp uppfylla för att betraktas som en riktig planet. (Dessa tre kraven är markerade i kommande text).

År 1992 hittades en dvärgplanet i en bana utanför Neptunus. Denna dvärgplaneten, Eris var större än Pluto och tankarna började gå om Pluto verkligen skulle tillhöra vårt klassiska solsystem. Det sattes upp nya regler efter en debatt om Pluto skulle ingå i de klassiska solsystemet eller inte. Kraven som måste uppfyllas för att betraktas som en planet är, att den  går i en omloppsbana kring solen. Planeten måste även ha en tillräckligt stor massa för att självgravitationen ska övervinna materialets hållfasthet och skapa en i det närmaste rund kro. Men även förmågan att kunna rensa bort material nära sin bana, vilket Pluto inte klarade. Pluto är inte tillräckligt stor och kan inte rensa sin omloppsbana på grund av sin svaga gravitationskraft vilket dom andra planeterna kan. Därmed förlorade Pluto och de andra liknande himlakropparna sin plats som planeter i det klassiska solsystemet och kallas istället för dvärgplaneter.

Detta är en bild på vårt solsystem.

Källor jag använt mig av?
ne.se
Eftersom att jag var sjuk har jag även pratat om Pluto, dvärgplaneter och solsystemet med min mamma men även syster (som också har arbetat om detta). Jag fick lite hjälp på traven men det mesta hittade jag på länken ovanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar