söndag 3 februari 2013

Sammanfattning - Växthuseffekten

Runt jorden finns ett luftlager som kallas atmosfären. När värmen från solen värmer jorden studsar en del av värmen tillbaka ut i rymden medan en stor del stannar kvar i atmosfären. I atmosfären finns det vattenånga och koldioxid som gör att värmen hålls kvar, det fungerar ungefär som i ett växthus och därför kallas dom växthusgaser. Utan växthusgrader hade vi haft svårt att bo på denna planeten, för då hade det varit 35 grader kallare. Människorna på jorden förbränner till exempel kol, olja och bensin vilket gör att mängden koldioxid i atmosfären ökar.

Medeltemperaturen på jorden har sedan 1800-talet ökat en grad och havsytan har höjts med minst 10 cm på grund av att isarna runt nord och sydpolen smälter. Klimatforskare anser att det är alla utsläpp av koldioxid som är orsaken och man tror att klimatet på jorden kommer bli varmare om vi inte ändrar våra vanor. En ökning av temperaturen på jorden skulle innebära att det blir fler katastrofer som orsakas av översvämningar och hårda vindar och miljontals människor som bor vid kusten skulle förlora sina hem om isarna på nord och sydpolen fortsätter att smälta.

Om vi ska kunna minska på utsläpp av koldioxid måste alla hjälpas åt. Vi kan till exempel spara energi genom att använda energilampor, tänka på att öven apparater som inte är på också tar mycket ström och man behöver inte använda bilen mer än nödvändigt. Man kan också påverka utsläppen genom att köpa mat från Sverige istället för andra länder, då måste maten transporterar och då släpps det ut mycket koldioxid.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar