måndag 19 maj 2014

Kloning

Hur kan två individer se identiska ut? Vad är då kloning för något?
Kloning är att skapa två genetiska kopior med samma arvsanlag. Då finns det två individer med samma arvsanlag (gener) men även kopiering av cellnivå eller gennivå. Kloning hos växter är mycket enkelt och vanligt. Varje gång det bildas ett sidoskott på en växt klonas den och varje gång man tar en stickling (grenkvist eller liknande) klonar man utsprungsväxten. Ett exempel kan vara en potatis. Planterar man en potatis har den samma gener som potatisen innan, potatisen efter får även samma gener och sedan fortplantar även den sig.

Det är däremot svårare att kona däggdjur, vilket är väldigt ovanligt. Man kan dela ett embryo, som är ett befruktat ägg. Man får då flera embryon från ett djur som då kan få flera ungar med samma gener. Man tar en cell från ett djur och sedan slår igop med en äggsel som har förlorat sin cellkärna. På det sättet får man ett befruktat ägg med samma gener som "original" djuret. Forskare har lärt sig hur man hanterar ägg och tidiga embryon att de har kunnat utveckla andra metoder på att skapa klonade djur på en konstgjord väg. En metod bygger på provrörsbefruktning och sedan klyva det tidiga embryot i två delar som sedan förs in i fostermetoder. När ungarna föds är det genetisk identiska. Man kan också skapa genetiska kopior av uppvuxna djur. Det första djur som föddes efter en sådan kloning var fåret Dolly år 1997. Idag är det nästa alltid kloning av vuxna man pratar om, alltså den metod man använde för att skapa Dolly.

Beskrivning av bilden
Celler med samma arvsanlag tas från originalkon. Sedan pockas ett ägg ut ur surrogatmamman och befruktas. Sedan tas arvsanlagen ut och de nya arvsanlagen från originalkon sätts in i det tomma ägget medan de gamla arvsanlagen kastas. Sedan kommer det befruktade ägget med originalkons arvsmassa att sättas in i surrogatmamman. Kalven som sedan föds är då en kopia av originalkon.


Det finns både för och nackdelar med kloning beroende på hur man ser på saken. En fördel inom med kloning av djur kan vara att klona den ko som ger bästa mjölken eller den gris som ger bästa fläsket. Eftersom man får en kopia av originalet vet man att även kopian har samma arvsanlag och därför bör ge samma avkastning som originalet. En risk med kloning är att en klonad unge kan födas med svåra missbildningar eller dö av olika sjukdomar.

I Sverige är det förbjudet att klona människor men det kan ibland vara tillåtet att skapa klonade embryon för att skapa stamceller som kan rädda en människas liv. Om en människa är döende och till exempel behöver en ny njure skulle det kunna vara en fördel att skapa ett klonat embryo från den personen. Därefter skulle man kunna skapa nya stamceller som kan utvecklas till de celltyper som behövs vid en transplantation. Då skulle risken för att kroppen ska stöta ut det nya organet minska.
Detta kallas för terapeutisk kloning.

En annan fördel skulle kunna vara att man kan minska risken för missbildningar och svåra sjukdomar hos foster. En nackdel kan vara att man sorterar bort foster och tar sig rätten av avgöra vilka som har rätt att födas. Detta tycker jag är oetiskt och fel.

Jag tycker att det är bra att det är förbjudet med kloning eftersom man då skulle kunna klona en ond människa. Jag tycker att det är bra att Sverige har infört denna lagen därför att olikheter är bra och alla sorters människor har rätt att födas och leva ett värdigt liv. Däremot är kloning bra om det kan rädda liv utan att någon individ kommer till skada. 

Källgranskning

Alla dessa källor jag letat fakta på är sekundära källor. Man vet inte exakt vad som är sant och inte och det är svårt att veta vad som kan hända under en kloning. Alla källorna har skrivit samma fakta, för och nackdelar om kloning som jag personligen tycker låter trovärdiga. Källorna stämmer även bra ihop med informationen vi fått under lektionerna. Källorna beskrev tydligt vad kloning är så det var enkelt att förstå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar