onsdag 22 januari 2014

Minikurs-Hinduism

Hur uppstod hinduismen?
Svar: Hinduismen uppstod när arierna invaderade Indien.
Arierna mot draviderna, mörkare folk.

Nämn fakta om återfödelsen?
Svar: Dom troende inom hinduismen tror att själen vandrar vidare till en annan människa eller djur i nästa liv.

Vilka var det första kasterna?
Svar: Det första kastsystemet var indelade i fyra grupper. Högst upp fanns Braminer (prästerna), krigarna, bönderna (och handelsmän) och längst ner tjänarna.

Nämn fakta om de kastlösa?
Svar: Dom kastlösa var som slavar, inte värda någonting. Kastsystemets lägst ställda var tjänarna. De kastlösa var ännu sämre och fanns inte med i systemet. De kastlösa jobbade hela nätter åt de högre ställda och på dagarna fick dom inte göra någonting.

Förklara ordet karma och dess betydelse?
Svar: Karma betyder att det finns ett liv till efter döden. Att själen vandrar vidare till en annan kropp. Är man en god person blir man en god person eller ett bra djur, elefant. Är man en ond person blir man en dålig människa eller ett dåligt djur, ödla eller en insekt.

Nämn fakta om den heliga kon?
Svar: I te.x Indien är korna väldigt heliga. Respekten för kon härstammar från arierna. Korna var då den viktigaste ägodelen. Vill man bli en bra person i nästa liv bör man hålla i en kosvans när man är döende. Svansen är den heligaste kroppsdelen på kon.

Vilka är de tre huvudgudarna?
Svar: Brahma, Vishnu (Krishna) och Shiva.

Nämn fakta om Brahma?
Svar: Brahma är skapelseguden och den mäktigaste av dom alla. Han har fyra ansikten, ett mo alla väderstäck för att kunna se hela världen.

Redogör för Vishnus betydelse?
Svar: Vishnu är en älskad gud, speciellt för många miljoner hinduer. Han går från ner till jorden från Shiva (gud) till Krishna (människa). Han har fyra armar, för att kunna hålla ordning och reda på hela jorden. Han är alltså en älskad gudsmänniska.

Nämn fakta om Shiva?
Svar: Shiva står för skapelsen och döden, det goda och det onda. Shiva både skapar och tar liv. Shiva har tre ögon. Han kan se tillbaka i tiden, nutiden och in i framtiden med olika ögon.

Nämn fakta om Vedaböckerna?
Svar: Vedaböckerna är de äldsta böckerna av hinduernas hemliga skrifter. Det är långa och invecklade böcker. Ordet Veda står för kundskap. Den äldsta av alla Vedaböckerna är Rigveda. Den handlar om böner och hur offer ska gå till.

Nämn fakta om Varanasi?
Svar: Varanasi är hinduernas hemliga stad. Varanasi ligger i norra Indien vid den heliga floden Ganges. Varje år vallfärdar ett stort antal hinduer till den heliga floden för att bli av med skulder. Det sägs att floden har en särskild kraft.

Redogör för Stadhus?
Svar: Stadhus kallas hinduernas heliga man. Det är människor som lever väldigt enkelt och inte äger några saker, att allt syfte är att uppnå frälsning. Vissa människor stirrar in i den heta solen hela dagarna tills dom blir blinda. Allt för att få frälsning av den heliga mannen.

Vad kallar indier sin religion?
Svar: "Den eviga världsordningen". Ordet hinduism står för "det indiska" och används inte av indierna själva.

Vilket är hinduernas viktigaste mål?
Svar: Hinduernas viktigaste mål är att uppnå förening med Brahman, den heliga anden. Hinduerna vill slippa återfödas.

Nämn fakta om ahisma-begreppet?
Svar: Ordet ahisma betyder "icke döda" vilket ofta leder till att hinduer är vegetarianer. Denna principen kan komma upp vid konflikter mot samhällets krav. Indien har varit i krig med Pakistan och Kina flera gånger, då kommer alltid ahisma-begreppet upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar