måndag 10 mars 2014

Frågor - Aggregationstillstånden fast, flytande och gas

Nämn tre ämnen som är fast i rumstemperatur?
Guld, silver och bly är tre fasta ämnen som är fast i rumstemperatur.

Nämn tre ämnen som är flytande i rumstemperatur?
Det finns väldigt många ämnen som är flytande i rumstemperatur. Vatten, olja men det finns även en metall som är flytande i rumstemperatur, det är kvicksilver.

Tre ämnen som är gas i rumstemperatur?
Det finns även många ämnen som är gasformer i rumstemperatur, exempel syre, väte och helium.

Hur rör sig molekylerna/atomerna i de olika aggregationstillstånden?
I fast form rör sig inte partiklarna speciellt mycket eftersom de är hårda och fasta, utan istället vibrerar de. I flytande form rör sig partiklarna snabbt. De är inte lika sammanpackade och rör sig friare. I gasform är partiklarna glest packade och rör sig väldigt snabbt.

Vad är det som är så speciellt med 4°C varmt vatten?
När vattnet är 4°C har vattnet högst densitet. Det är bra att vattnet har högst densitet då. Om vi tar ett exempel, en sjö. Hade hela sjön varit gjord av is hade alla fiskar och djur som lever där dött. Alltså är det bra att vatten har högst densitet.

Vilken av de olika aggregationstillstånden har lägst densitet, varför är det så?
Gasform har lägst densitet. Eftersom molekylerna gärna breder ut sig har vi inte lika många på en liten yta och densiteten blir lägre.

Varför kan man inte se vattenånga? 
Molekylerna i vatten sitter närmre varandra än i vattenånga, därför kan man se vatten. När man kokar vatten bildas vattenånga. När ångan stiger breder molekylerna ut sig mer och mer och till slut kan man inte se dem alls.

Egen fråga:
Vad händer när man sätter handen över kokande vatten?
Svar: När man sätter handen över kokande vatten blir handen fuktig. Då har vattenångan, väldigt små vattendroppar som har kondenserat. Kondensering är när en gas, eller ånga övergår till vatten. Det är precis vad som händer när vi sätter handen över vattnet. Ångan åker upp mot handen, kondenseras och övergår till vätska som samlas på handen.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar