torsdag 27 mars 2014

Romantiken

Mary Shelley
Mary föddes i Somers Town, London den 30 augusti 1797 och dog sedan den 1 februari 1851 i London. Hon var en mycket känd roman och novellförfattare. Hon publicerade även dramatik, essäer, biografer och reseskildringar. Mary är gift med en av romantikens poeter Percy Bysshe Shelley. Hon är mest känd för sin gotiska roman Frankenstein som gavs ut första gången 1818 när hon var 19 år gammal.



Frankenstein
Den kända skräckromanen Frankenstein, eller den morderne Prometheus är skriven av författaren Mary Shelley. Romanen gavs ut 1818 och vissa kritiker betraktade då denna som den första science fiction-romanen. Romanen handlar främst om Viktor Frankenstein som åkte till staden Ingolstadt för att studera. Han fastnade för naturvetenskapen men främst kemin. Men till slut var det en sak som särskillt intresserade honom, kroppens uppbyggnad och varifrån livets principer utgår.

 

Samuel Taylor
Taylor föddes 21 oktober 1772 men dog sedan den 25 juli 1834 i London. Han var en brittisk författare mest känd för sitt mästerverk "The Rime of the Ancient Mariner" som gavs ut 1798.


The Rime of the Ancient Mariner
"Sången om den gamle sjömannen" är en dikt skriven av den engelske poeten Samuel Taylor 1797. Det är Taylors mest kända värk som blev utgiven 1798 när han var 26 år gammal. Det är en koncentrerad återgiven berättelse om en gammal sjöman som berättar om sin resa runt stilla havet. Mannen berättar även hur han åtdragit sig en skuld mot naturen genom att skjuta en albatross.


Ann Radcliffe
Hon föddes som Ann Ward men gifte sig sedan med redaktören William Radcliffe då hon blev Ann Radcliffe. Hon föddes den 9 juli 1764 i Holborn, London men dog sedan den 7 februari 1823 i London. Ann började skriva för nöjets skull men utvecklade det starkt och blev sedan känd för att hon utvecklade starkt den tidiga gotiska romanen i Horcace Walpoles efterföljd 1764, "The Castle of Ortanto".


The Castle of Otranto
The Castle of Otranto är en roman skriven av Horace Walpole 1764. Den betraktades som den första gotiska romanen. Den har blivit mycket populär senare på 18-talet och början av 19-talet. Den såldes i och är utan tvekan föregångare till sådana författare som Ann Radcliffe, Bram Stoker och Allan Poe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar